Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΟ ΦΕΤΟΣ Η ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΕΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

FEVER222.jpg

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος » θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του, τη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010, στις 22:30, στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «Fever», (Λαγουμιτζή 25 και Λ.Συγγρου 132, Φίξ). Ένας μεγάλος χώρος διασκέδασης με κορυφαία ονόματα της νύχτας το Γιάννη Πάριο και το Νίκο Οικονομόπουλο σας περιμένει για να διασκεδάσετε και να ξεφαντώσετε μέχρι το πρωί. Είναι ένα από τα σχήματα που θα κλέψει την παράσταση του φετινού χειμώνα, αφού ο μεγάλος ερωτικός τραγουδιστής Γιάννης Πάριος αποφάσισε να εμφανίζεται και φέτος σε νυχτερινή πίστα της Αθήνας, όμως κάνει την έκπληξη και θα έχει στο πλευρό του ένα νέο καλλιτέχνη εξαιρετικά αγαπητό και τρομερά ταλαντούχο που έχει σημαντικό ρεύμα σε κοινό, τον Νίκο Οικονομόπουλο.
Καλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους τους να μας τιμήσουνε με τη συμμετοχή τους και φέτος. Τους υποσχόμαστε να περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά.
Τιμή πρόσκλησης 35 Eυρώ. (Το μενού περιλαμβάνει: 1 φιάλη ουίσκι ανά 6 άτομα).

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον πρόεδρο Χρήστο Ντέμο (τηλέφωνο: 6973209953) όπως και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, Ζαφείρης Σ. Χρήστος 6948132013, Ντέμος Ι. Κώστας 6985653515, Ζαφείρη Σ. Γεωργία 6978849745, Σουλτάνης Χ. Σπύρος 6945450282, Ντέμος Χ. Διονύσιος 9886750997, Βαλλιάνου Ε. Δήμητρα 6982515937. Σας περιμένουμε όλους..

Αναρτήθηκε από aetosnea στις 12/11/2009 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

 


Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ

%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%91+TSIGARIDA+2009.jpg

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009, το πρωί στη κεντρική Πλατεία των Φυτειών, διοργανώνετε για άλλη μια χρονιά η Γιορτή της τσιγαρίδας, η «χειμερινή γιορτή του Ξηρομέρου». Ένα από τα παλιότερα έθιμα των γιορτών αναβιώνει την άλλη μέρα των Χριστουγέννων στην πλατεία των Φυτειών.
Είναι η γιορτή της Τσιγαρίδας , γευστική ανάμνηση της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας του Ξηρομέρου.
Ξηρόμερο: Περήφανα κεφαλοχώρια στηριγμένα κάποτε σε αλληλοσυμπληρούμενα αγροτικά εισοδήματα (καπνά, ελιές, κτηνοτροφία, δημητριακά), αλλά κυρίως στη σοφή (αειφορική θα λέγαμε σήμερα) οικιακή Οικονομία.
Ανεξάρτητη οικιακή Οικονομία που συνάθροιζε τα απαραίτητα προς το ζην από τις καλλιέργειες, αλλά και τη σωστή διαχείριση των αγαθών που παρείχε η φύση και ο ανθρώπινος μόχθος.
Ακολουθώντας τον ετήσιο κύκλο της φύσης, αλλά και το εορτολόγιο της εκκλησίας, τιμώντας την ιερότητα και των δύο, τα νοικοκυριά προέβλεπαν και μεριμνούσαν για το πιο αναγκαίο γεγονός της ζωής , την διατροφή! "Χαράς Ευαγγελίας" για τον οικογενειάρχη που στο κελάρι του είχε το αλεύρι, το λάδι, τις ελιές, το κρασί για όλη τη χρονιά.
Η "ανταλλαγή των προϊόντων" σωστή κοινωνικά και δίκαιη οικονομικά κάλυπτε τις ελλείψεις.
Σταθερή διατροφική παράμετρος για όλα τα αγροτικά νοικοκυριά ήταν ο "οικόσιτος χοίρος ". Απ'; τα μέσα του καλοκαιριού εποχή της αναπαραγωγής των γουρουνιών κάθε οικογένεια προμηθευόταν το χοιρίδιο που μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων σε προβλεπόμενο μέρος του κήπου, θα εκτρέφονταν για να δώσει νόστιμο κρέας αλλά και πανηγυρική ατμόσφαιρα στο δωδεκαήμερο των γιορτών.

Χωρίς φυράματα και ορμόνες, αλλά με τα αποφάγια και άλλα γεωργικά υπολλείματα (το οργανικό κλάσμα θα έλεγαν οι οικολόγοι), με βελανιδιές από τον Πεταλά και τις άλλες περιοχές του Ξηρομέρου και με την ευχή "κι τ'; χρόν'; παχύτερο" τα γουρούνια θυσιαζόταν για την Γιορτή της γέννησης του Χριστού και την υλική βάση της, τη διατροφή των ανθρώπων.
Άφθονο και νόστιμο χοιρινό κρέας σε αναμμένα τζάκια εύφραινε τους ερχόμενους από πολυήμερη νηστεία πιστούς Ξηρομερίτες.

Όμως, η σπατάλη ήταν γνωστή μόνο σαν λέξη, όχι σαν νοοτροπία.
Ένα σημαντικό μέρος του κρέατος θα έπρεπε να διατηρηθεί για τους ερχόμενους μήνες. Είναι χειμώνας, η εποχή που οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τις θερμίδες του ζωικού λίπους.
Η παραδοσιακή μέθοδος του "τσιγαρίσματος" θα ολοκλήρωνε την μέριμνα της διατροφής. Μεγάλη φωτιά σε κάθε αυλή, η πυροστιά, το καζάνι και το μεράκι της νοικοκυράς κυριαρχούσε τις επόμενες μέρες των Χριστουγέννων.

Η μυρωδιά των καιόμενων ξύλων και του χοιρινού λίπους απλώνονταν τις κρύες Χριστουγεννιάτικες μέρες στα χωριά του Ξηρομέρου.
Σε πήλινα δοχεία τα τσιγαρισμένα κομμάτια κρέατος σκεπασμένα με το παγωμένο λίπος διατηρούνταν για δύο και πλέον μήνες.
Σε αναβίωση της διαδικασίας αλλά και της "γεύσης " του εθίμου προχωρά κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου το πρωί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειών σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Θα πάμε ...;.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

http://3.bp.blogspot.com/_Q55oKxDx6no/SyoCquEAnbI/AAAAAAAABwo/wPgCdmIPNaU/s1600-h/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%912009.jpg


Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ( ΣΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ )

DSC03731.JPG

DSC03970.JPG

DSC03902.JPG

DSC04001.JPG

DSC03766.JPG

DSC03810.JPG

DSC03734.JPG

DSC03862.JPG

DSC03735.JPG

DSC03766.JPG

DSC03826.JPG

DSC03834.JPG

DSC03804.JPG

Κάθε φορά και πιο καλύτερη η χοροεσπερίδα της Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), φέτος στο κοσμικό κέντρο «Αγρίμια», Λιοσίων 7 στην Αθήνα, τη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009. Σε μια βραδιά όπου κυριάρχησε η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, το κέφι και η διασκέδαση. Στη χοροεσπερίδα συμμετείχαν πολλοί Ξηρομερίτες που διαμένουν στην Αθήνα και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους ήχους του κλαρίνου και των παραδοσιακών τραγουδιών.
Τους πατριώτες καλωσόρισε εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργίου, ο οποίος στο σύντομο λόγο του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους συμπατριώτες, τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλές γιορτές. Έμφαση έδωσε στην ομιλία του στην κοινή προσπάθεια που απαιτείται για το οικονομικό αδιέξοδο της ομοσπονδίας και ζήτησε από όλους στήριξη για να βγει από την αρνητική οικονομική θέση.
Το μουσικό σχήμα του κέντρου, έδωσαν τα ρέστα του με ένα μουσικό παραδοσιακό ρεπερτόριο και αμέσως άρχισε ο χορός σε μια αιτωλοακαρνανική ατμόσφαιρα με Ξηρομερίτικο άρωμα. Όλοι και όλες χόρευαν και διασκέδαζαν χωρίς διακοπή. Αποτέλεσμα ήταν το γλέντι να κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς να μειωθεί καθόλου η αρχική διάθεση και το κέφι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: o Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πολιτευτής του Νομού μας Μαρία Σιούνα - Δημητρακοπούλου, ο π. Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Χρήστος Κλαδευτήρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσολογγιτών Γιάννης Μπούρος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος Σάββας, ο π. Γραμματέας της ΠΑΝ.ΣΥ. Νώντας Κάππας, από την Ο.ΣΥ.ΒΑ. ο Νίκος Καραδήμας, ο συγγραφέας και Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας Νίκος Μήτσης, οι συγγραφείς Γιώργος Μπαρμπαρούσης και Μπάμπης Τσελεπής, από το Σύλλογο Βελανιδιάς: ο Πρόεδρος Σπύρος Φυσελιάς και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Χρόνης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Βελανιδιάς Γαζέτας Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αριάδας Βάλτου Θανάσης Τάτσης και ο Αντιπρόεδρος Θωμάς Τσακνής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλυζίων Θεόδωρος Λιότσος, ο Γιάννης Ζαφειρούλης από τα Παλιάμπελα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης Σπύρος Μπενέκος, ο εκδότης της «Αιτωλοακαρνανικής» Χρυσόστομος Πατούλας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου Δημήτρης Κυλάφας, ο Γιώργος Κουβέλης από το maheras';s Weblog, ο Πρόεδρος του Μίλωνα Δημήτρης Ράπτης, σύσσωμο το νέο διοικητικό συμβούλιο της Γουριώτισσας κ.ά.
Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Ομοσπονδία Ξηρομεριτών.?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

ΦΩΤΟ:πηοτπ photo art angelos

http://xiromeronews.blogspot.com/

 


Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Στη Πλακιώτισσα η συνεστίαση της παναιτωλοακαρνανικης συνομοσπονδίας

DSC03404.JPG

15.JPG

11.JPG

12.JPG

14.JPG

15.JPG

10.JPG

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

7.JPG

6.JPG

9.JPG

Την  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009, το μεσημέρι η ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΑΝ.ΣΥ.) πραγματοποίησε συνεστίαση στο κέντρο «ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ» επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου 7, στην Πλάκα, του συμπατριώτη μας από τον Βάλτο Χρήστου Σαλαούνη. Η Εξυπηρέτηση και η παροχή στην ΠΑΝ. ΣΥ. από την διεύθυνση του κέντρου ήταν μοναδική.
Ο Πρόεδρος Πάνος Χολής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση της ΠΑΝ.ΣΥ. και τους ευχήθηκε καλές γιορτές.
Η εκδήλωση ήταν πολύ καλή και οι παραβρεθέντες απόλαυσαν ένα υπέροχο Κυριακάτικο μεσημέρι με νόστιμο φαγητό, υπέροχα τραγούδια από την λαϊκή ορχήστρα του κέντρου.
Την παράσταση όμως έκλεψαν, ο σπεσιαλίστας στο κλαρίνο, Κώστας Αριστόπουλος και η τραγουδίστρια Βάσω Αθανασάκη οι οποίοι ήρθαν ειδικά για την εκδήλωση και έπαιξαν υπέροχα δημοτικά τραγούδια τα οποία χόρεψαν οι Αιτωλοακαρνάνες με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος Σάββας, ο πρώην Πρόεδρος και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΣΤΑΜΕ Παναγιώτης Τρυφιάτης, οι πρώην Πρόεδροι, Γιώργος Αναγνωστόπουλος και Φίλιππος Φαρμάκης, ο Πολιτευτής του Νομού Μάκης Παράσχος, Πρόεδροι των Ομοσπονδιών και Συλλόγων, ο εκδότης της "Αιτωλοακαρνανικής" Χρυσόστομος Πατούλαςκ.ά.

 ΦΩΤΟ: photo art angelos


Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Νέο τροχαίο ατύχημα στην εθνική μας καρμανιόλα Aμφιλοχίας-Βόνιτσας κοντά στα Παλιάμπελα.

DSC03279.JPG

DSC03275.JPG

DSC03274.JPG

DSC03277.JPG

DSC03278.JPG

Κι άλλο ένα τροχαίο στον ίδιο δρόμο καρμανιόλα  Αμφιλοχίας - Βόνιτσας κοντά στα Παλιάμπελα   ( 9-12-2009 ) Ο οδηγός  έχασε τον έλεγχο του αγροτικού λόγω ολισθηρότητας του δρόμου , με αποτέλεσμα να βρεθεί στο γκρεμό .Αυτή τη φορά κάποιος Άγιος βρέθηκε εκεί και δεν βάφτηκε η άσφαλτος πάλι με αίμα . Το blog drimos βρέθηκε εκεί κι έζησε πάλι τις εικόνες φρίκης . Ευτυχώς αυτή τη φορά η φύση προστάτεψε τον οδηγό και την σύζυγο του  με τους θάμνους . Μόνο υλικές ζημιές υπήρξαν.. Λίγα λόγια για όποιον δεν γνωρίζει για τον δρόμο αυτόν  , η λάθος κλήση ,η παλαιότητα του δρόμου , η κακή ποιότητα του οδοστρώματος  κλπ . κλπ. συνθέτουν μια καρμανιόλα και αφαιρούν ζωές.

ΦΩΤΟ: photo art angelos

Profile

amdrimos Άγγελος Μηλιώνης
Δ Ρ Υ Μ Ο Σ
Το προφίλ μου

Μια ζωή με ένα σάκκο στην πλάτη μου ,τον κόσμο γύρισα !!!!! Χιλιάδες οι εικόνες που με συντροφεύουν,καιρός πια να γίνουν και δικές σας !!!!!!!!!!!!

Powered by pathfinder blogs